Verkoelende tips & tricks voor een goede nachtrust tijdens de hittegolf van Emma Sleep en slaapexpert dr. Inge Declercq
Recent onderzoek toont aan: de Belg slaapt niet voldoende én niet goed
Een goede nachtrust is iets wat we allemaal nodig hebben. Recent onderzoek van Emma Sleep, slaapmerk en corporate member van de European Sleep Research Society, toont echter aan dat de Belg niet voldoende én niet goed slaapt. Maar liefst 57,7% van de Belgen slaapt minder dan het aanbevolen minimum van 7 uur. Daarbovenop zou slechts 23% hun slaapkwaliteit labelen als ‘goed’ of ‘zeer goed’. De eerste (en ongetwijfeld niet de laatste) hittegolf van het jaar doet alvast een verdere aanslag op onze nachtrust met vaak slapeloze nachten door de warmte. Om de Belgen te helpen geeft Emma Sleep samen met slaapexpert en neuroloog dr. Inge Declercq tips & tricks om je slaapkwaliteit te verbeteren, ook bij tropische temperaturen.
Slaaponderzoek bij de Belgen: een wake-up call
Ook bij 'normalere' termpaturen slaapt de Belg niet goed. Uit de recente studie van Emma Sleep blijkt dat de meeste nachten van de Belgen niet optimaal zijn. Slaap mag dan wel onmisbaar zijn voor ons welzijn, toch beschouwen velen slaap nog steeds als problematisch of als tijdverlies. Hierdoor besteden we onvoldoende tijd aan een avondritueel en laat onze slaaphygiëne te wensen over. De cijfers:
- Maar liefst 57,7% van de Belgen slaapt minder dan het aanbevolen minimum van 7 uur (ideaal is tussen 7 à 9 uur voor volwassenen), terwijl 77,5% van de Belgen aangeeft dat ze zich pas uitgerust voelen na 7 uur slaap. Met andere woorden: bijna 60% van de Belgen heeft een slaaptekort.
- Hierbij komt dat slechts 23% zijn of haar slaapkwaliteit zou labelen als ‘goed’ of ‘zeer goed’; meer dan 7 op de 10 Belgen is dus matig of helemaal niet tevreden met hun slaapkwaliteit.
- Lijnrecht daartegenover staat dat bijna 9 op de 10 Belgen (87,1%) een goede slaapkwaliteit belangrijk (40,1%) tot zeer belangrijk (47%) acht.
- Tenslotte linkt meer dan 90% van de Belgen (90,2%) een goede nachtrust aan een succesvolle energieke dag.
Wat houdt ons dan juist wakker? Het onderzoek onthult onze drie grootste slaapverstoorders (van de voorbije drie maanden): gedachten die blijven doorrazen (49,3%), algemene angsten (29,9%) en persoonlijke financiële situatie (27,8%). En daar komt de hitte 's nachts nu ook bij.
Hittegolfvermoeidheid: impact van hoge temperaturen op een goede nachtrust
De hitte heeft een merkbare impact op onze slaapkwaliteit en -kwantiteit, dat staat vast. Maar waarom is het nu precies zo moeilijk om te slapen bij tropische temperaturen?
"Als de temperatuur daalt, is je lichaam geneigd om te slapen. Als het bedtijd is, daalt je kerntemperatuur zelfs een beetje als onderdeel van het alertheids- en slaapschema van je lichaam. Het verlagen van je interne temperatuur is echter moeilijker als de omgevingstemperatuur erg hoog is, en zelfs nog moeilijker bij hoge luchtvochtigheid," legt Theresa Schnorbach, Team Lead Sleep Research and woordvoerder Emma Sleep uit. "Om extreme hitte tegen te gaan zal het lichaam zweten om je lichaamstemperatuur te verlagen. Overdag is dit niet zo'n probleem, maar vaak lastiger als je probeert te slapen. Daarom is het belangrijk dat we onze lichaamstemperatuur optimaal reguleren."
Slapen als een roosje start overdag
Beter slapen om op je best te ontwaken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Inzetten op drie simpele elementen - actieve deconnectie overdag, een rustgevend slaapritueel en het creëren van een ideale slaapomgeving - maakt al een wereld van verschil. Een paar extra eenvoudige toevoegingen helpen om de hete nachten trotseren.
Dagelijkse (verkoelende) deconnectie
“Goed slapen betekent niet alleen voldoende uren slapen, maar ook kwalitatief en op het juiste uur slapen. Dat wil zeggen rekening houden met je bioritme, je slaaphygiëne en je stressniveau. Hoe meer we deconnecteren overdag, hoe meer herstellend je slaap zal zijn,” aldus dr. Inge Declercq. “Je kan hiervoor inzetten op dagelijkse, zelfs korte ademhaling- en visualisatieoefeningen of een rustgevende yoga- of stretchsessie. Deze oefeningen helpen je om je lichaam te kalmeren en je gedachten tot rust te brengen. Daarnaast helpt een dagelijkse portie natuur ook: het verlaagt onze bloeddruk, vermindert onze stresshormonen en verbetert onze stemming. Een korte wandeling of fietstochtje 's ochtends of 's avonds wanneer de zon niet zo brandt is aangewezen in de zomer."
Summertime snoozing: pas je bedtijdroutine aan
Rituelen hebben zin. Zeker het laatste uur voor het slapengaan heeft een enorm grote invloed op onze slaapkwaliteit. Enkele kleine extra toevoegingen kunnen een wereld van verschil maken voor hete zomernachten.
- Leg je schermen tijdig weg. Het onderzoek onthult dat maar liefst 96% van de Belgen het laatste uur voor het slapengaan nog op z’n smartphone scrolt of naar televisie kijkt. Deze constante prikkels zijn verslavend waardoor we vaak later in bed kruipen dan goed voor ons is. Daarbovenop genereren elektronische apparaten ook extra warmte in de slaapkamer, wat het nog moeilijker maakt om in slaap te vallen 's avonds. Schermen laat je dus best buiten de kamer.
- Laat alcohol en caffeine links liggen. In de studie geeft 27% van de Belgen aan dat alcohol en cafeïne vermijden één van de meest effectieve manieren is om goed te kunnen slapen, maar slechts 20% vermijdt het ook actief. Alcohol kan je misschien sneller doen inslapen, maar het verstoort de kwaliteit en de kwantiteit van je slaap. Cafeïne daarentegen houdt je juist wakker. Het blokkeert de werking van de slaapstof adenosine en is eveneens nefast voor een goede nachtrust. Aangezien zowel alcohol en caffeïne uitdrogen, beperk je de inname best.
- Neem nog een laatste lauwe douche of een lauwwarm bad voor het slapengaan om je lichaamstemperatuur te verlagen.
- En last but not least: drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven, maar verminder de inname vlak voor het slapengaan om nachtelijke uitstapjes naar het toilet te voorkomen.
Creëer het ideale rustoord
Naast ontprikkelen doorheen de dag en een goed ritueel is ook een koele, comfortabele, donkere en rustige slaapomgeving belangrijk. Hoe maak je slaapkamer zo cool mogelijk?
- First things first: sluit overdag de ramen en gordijnen of jaloezieën om de zonnestralen buiten te houden en de kamer koeler te houden. Zet de ramen 's avonds en 's ochtends open wanneer de buitentemperatuur lager is dan binnen.
- Indien mogelijk, investeer in een kwalitatief hoogwaardige ventilator of airconditioning. Het gebruik van een ventilator helpt om koele lucht in je slaapkamer te laten circuleren. Ventilatoren produceren ook 'witte ruis', wat voor sommige mensen de slaapkwaliteit kan verbeteren. Creëer ook een strategische tocht door ramen tegenover elkaar open te zetten.
- Ga voor temperatuurregulerend beddengoed en een verkoelende matras. Investeren in een matras met thermosync-technologie helpt om je lichaamstemperatuur in de zomer te reguleren. De Emma Hybrid Premium Matras absorbeert dankzij het revolutionaire grafietschuim lichaamswarmte en verdeelt deze weg van de matras, waardoor u het nooit te warm of te koud hebt. Een goede regeling van de lichaamswarmte bevordert de slaap.
Ook hier steekt de kop een slaapparadox op: 41% van de Belgen zegt dat een donkere en stille slaapkamer belangrijk is voor een goede nachtrust, maar slechts 36% creëert ook effectief een rustige slaapomgeving. Daarnaast zegt maar liefst 59,2% van de Belgen zijn beste nachtrust ooit te danken te hebben aan een goede matras.
"Bij Emma Sleep zijn we ervan overtuigd dat een goed leven geworteld is in een goede nachtrust. Daarom werken wij onvermoeibaar aan de ontwikkeling van de beste middelen voor een verkwikkende slaap. We ontwerpen matrassen, kussens en dekbedden die verder gaan dan ergonomie. Om iedereen van een goede nachtrust te laten genieten, ontwerpen wij onze producten voor een maximum aan slaapposities en lichaamsvormen. We zetten daarnaast ook onze expertise in om de beste slaapdiensten aan te bieden, zoals ons slaapadvies. Met de toenemende hitte tijdens deze zomerse dagen willen we mensen de tools en kennis bieden om hun slaapkwaliteit te verbeteren. We geloven dat iedereen het recht heeft op een goede nachtrust, ongeacht de temperatuur,” aldus Theresa Schnorbach, Team Lead Sleep Research and woordvoerder Emma Sleep.
Beeldmateriaal is hier beschikbaar.
Noot voor de redactie
Studie uitgevoerd in maart 2023 door Appinio bij een representatieve steekproef van meer dan 1000 Nederlandstalige en Franstalige Belgen met quota op leeftijd, geslacht en regio om een betrouwbare weerspiegeling van deze populatie te geven.
Over Emma
Emma – The Sleep Company is het meest toonaangevende direct-to-consumer slaapmerk ter wereld. Het bedrijf werd in 2013 in Duitsland opgericht door Dr. Dennis Schmoltzi en Manuel Mueller. Emma®-producten worden verkocht via een omnichannel-benadering, met onder meer D2C/online, marktplaatsen en meer dan 3.500 fysieke winkels. Emma werkt succesvol samen met meer dan 200 retailers. De meer dan 850 teamleden van Emma zijn actief over de hele wereld: het bedrijf heeft momenteel kantoren in Frankfurt (Duitsland), Manila (Filippijnen), Lissabon (Portugal), Mexico City (Mexico) en Shanghai (China).
Alle praktische info vind je https://www.emma-matras.be